De Gutenberg-editor

Gutenberg-editor, een nieuwe visuele editor die een blokgebaseerde aanpak gebruikte voor het maken van inhoud. Gutenberg werd al snel een controversieel onderwerp, omdat sommige gebruikers het als te ingewikkeld beschouwden en het ontwerp niet aantrekkelijk vonden. Anderen beschouwden het echter als een stap vooruit in de evolutie van WordPress.

Gutenberg

Gutenberg is genoemd naar Johannes Gutenberg, de uitvinder van de drukpers, en de bedoeling was om het maken van inhoud in WordPress te moderniseren en vereenvoudigen. De nieuwe editor was gebaseerd op blokken, kleine modules die verschillende soorten inhoud konden bevatten, zoals tekst, afbeeldingen, video’s, lijsten en meer.

Het idee achter Gutenberg was om gebruikers meer flexibiliteit en controle te geven over de opmaak en presentatie van hun inhoud, zonder dat ze diep in de code hoefden te duiken. Dit maakte het ook gemakkelijker om inhoud te maken die er goed uitzag op verschillende apparaten en schermformaten.

Hoewel veel gebruikers de nieuwe editor verwelkomden, waren er ook veel kritieken. Sommige gebruikers vonden het ontwerp niet aantrekkelijk en moeilijk te begrijpen, terwijl anderen vonden dat het hun workflow vertraagde en beperkte in wat ze konden doen.

 

WordPress Block Editor

De WordPress Block Editor is een hulpmiddel waarmee gebruikers inhoud kunnen maken en bewerken op een WordPress-website. Het is ook bekend als de Gutenberg-editor en werd voor het eerst geïntroduceerd in WordPress 5.0.

Met de Block Editor kunnen gebruikers inhoud maken door het toevoegen van verschillende soorten blokken, zoals afbeeldingen, paragrafen, koppen, lijsten, citaten en meer. Elk blok kan individueel worden bewerkt en aangepast, en gebruikers kunnen gemakkelijk de volgorde van blokken veranderen door ze te slepen en neer te zetten.

De Block Editor is ontworpen om het maken van inhoud gemakkelijker en flexibeler te maken dan ooit tevoren. Het is ook responsief, wat betekent dat de inhoud die met de Block Editor is gemaakt, er goed uitziet en goed werkt op verschillende apparaten, zoals desktops, laptops, tablets en smartphones.

Gebruikers kunnen ook kiezen uit verschillende thema’s en plug-ins om de functionaliteit van de Block Editor uit te breiden en de inhoud op hun website aan te passen. De Block Editor heeft de manier waarop WordPress-gebruikers inhoud creëren en beheren getransformeerd en blijft een populaire en veelgebruikte tool op WordPress-websites over de hele wereld.

Door Tjeerd Engel

Als ZZP’er help ik bedrijven met het opzetten, verbeteren en/of onderhouden van hun WordPress website en SEO. Mijn 22 jaar kennis en ervaring als Internet Marketeer pas ik toe bij het bouwen van nieuwe WordPress websites en zoekmachine optimalisatie (SEO). Denk jij als ondernemer meer uit jouw website te kunnen halen of vind jij WordPress ingewikkeld? Dan kan ik je helpen. Wil je weten hoe? Stuur mij dan een e-mail: info@tjeerdengel.nl of bel mij via 06 - 119 52 361