WordPress & SEO

WordPress & SEO, een goed huwelijk!

WordPress & SEO: WordPress is ‘het’ content management systeem (CMS) wat veel gebruikt wordt door zowel beginners als gevorderde gebruikers. Het biedt ook verschillende voordelen met betrekking tot zoekmachine optimalisatie (SEO), waardoor jouw website beter gevonden kan worden door zoekmachines zoals Google en dus ook door jouw potentiële klanten! In dit blog zullen we de voordelen van WordPress m.b.t. SEO in bespreken:

1: Gebruiksvriendelijkheid

WordPress is een van de meest gebruiksvriendelijke beheersystemen (CMS) die beschikbaar zijn, waardoor het eenvoudig is om inhoud op jouw website te publiceren en te bewerken. Dit is vooral belangrijk voor SEO, omdat zoekmachines, website met kwalitatief hoogwaardige, relevante en recente inhoud hoog waarderen. Het is daarom van belang dat je regelmatig nieuwe inhoud op jouw website plaatst. Met WordPress kun je dit snel en eenvoudig doen, waardoor je meer tijd overhoudt om te focussen op andere SEO-taken.

2: Responsiviteit

Responsiviteit (een responsive website) is een belangrijke factor in SEO, omdat zoekmachines de voorkeur geven aan mobielvriendelijke websites. Dit komt omdat steeds meer mensen mobiele apparaten gebruiken om te browsen op internet. Als jouw website niet mobielvriendelijk (responsive) is, kan dit een negatieve invloed hebben op jouw rangschikking in zoekmachines.

Gelukkig zijn de meeste (moderne) thema’s mobiel-responsief, wat betekent dat jouw site zich automatisch aanpast aan verschillende schermformaten. Dit maakt het eenvoudiger voor zoekmachines om jouw site te indexeren en te rangschikken op mobiele apparaten, wat kan bijdragen aan een betere SEO-prestatie.

3: Snelheid

Snelheid is een belangrijke factor in SEO, omdat zoekmachines de voorkeur geven aan websites die snel laden. Als jouw website traag laadt, kan dit een negatieve invloed hebben op jouw rangschikking in zoekmachines en kan het gebruikers wegjagen. Gelukkig laadt WordPress-sites over het algemeen snel (mits de hostingserver waar je website op draait ook lekker snel is), wat een belangrijke factor is voor zoekmachine-optimalisatie.

Dit komt omdat de code van WordPress schoon en geoptimaliseerd is. Bovendien zijn er verschillende plugins beschikbaar die je kunnen helpen de laadsnelheid van jouw website te verbeteren, zoals WP Fastest Cache, W3 Total Cache en WP Super Cache. Deze plugins kunnen helpen om de laadtijden van jouw website aanzienlijk te verkorten, waardoor jouw SEO-prestaties verder verbeteren.

4: SEO-vriendelijke plugins

Er zijn veel SEO-plugins beschikbaar voor WordPress die je kunnen helpen jouw website te optimaliseren voor zoekmachines. Hieronder volgt een overzicht van enkele van de meest populaire SEO-plugins:

 • Yoast SEO: Yoast SEO is een populaire plugin die gebruikers helpt om hun inhoud te optimaliseren voor zoekmachines. De plugin biedt functies zoals een paginatitel en metabeschrijving-editor, sitemap-generatie en analyse van trefwoorddichtheid.
 • All in One SEO Pack: All in One SEO Pack is een andere populaire SEO-plugin voor WordPress. Het biedt functies zoals XML-sitemap-generatie, titel- en metabeschrijving-editor, geavanceerde canonical URL-ondersteuning en nog veel meer.
 • SEOPress: SEOPress is een alles-in-één SEO-plugin die veel handige functies biedt, zoals Google Analytics-integratie, XML-sitemap-generatie, titel- en metabeschrijving-editor, schema-markup en nog veel meer.
 • Rank Math: Rank Math is een relatief nieuwe SEO-plugin voor WordPress, maar heeft zich snel gevestigd als een van de populairste. Het biedt functies zoals XML-sitemap-generatie, trefwoordanalyse, 404-monitoring en nog veel meer.
 • The SEO Framework: The SEO Framework is een eenvoudige en lichtgewicht SEO-plugin die je helpt om jouw website te optimaliseren voor zoekmachines. Het biedt functies zoals titel- en metabeschrijving-editor, XML-sitemap-generatie, schema-markup en nog veel meer.

Al deze plugins zijn zeer nuttig voor het optimaliseren van jouw WordPress-website voor zoekmachines. Ze bieden veel handige functies om je te helpen jouw inhoud te optimaliseren voor zoekmachines en jouw zoekmachine-ranglijst te verbeteren.

 

5: SEO-vriendelijke URL’s

SEO-vriendelijke URL’s zijn een belangrijk aspect van zoekmachineoptimalisatie en kunnen een grote rol spelen bij het verbeteren van de ranking van jouw website. WordPress maakt het gemakkelijk om SEO-vriendelijke URL’s te creëren.

Met WordPress kun je de permalinks (permanente links) van jouw website aanpassen en optimaliseren voor zoekmachines. Permalinks zijn de URL’s die worden gebruikt om jouw pagina’s en berichten te identificeren en weer te geven in zoekresultaten.

Je kunt permalinks aanpassen in de instellingen van jouw WordPress-dashboard. Je kunt bijvoorbeeld de standaardinstellingen wijzigen om de postnaam op te nemen in de URL, wat bijdraagt ​​aan een nog betere SEO.

Het is belangrijk om te weten dat het hebben van een SEO-vriendelijke URL niet alleen gaat over het opnemen van relevante trefwoorden, maar ook over het hebben van een duidelijke, beknopte en beschrijvende URL-structuur die logisch is voor zowel zoekmachines als de  gebruikers.

 

6: Sociale media integratie

Sociale Media zijn een belangrijk onderdeel van online marketing strategie. Het integreren van sociale media in jouw WordPress-website kan helpen om jouw SEO verder te verbeteren. Met WordPress kun je eenvoudig sociale media-integratie toevoegen aan jouw website.

Door het toevoegen van sociale media-knoppen aan jouw website, kunnen gebruikers eenvoudig jouw inhoud delen op sociale media-platforms zoals Facebook, Twitter en LinkedIn. Dit kan helpen om meer verkeer naar jouw website te genereren en jouw bereik te vergroten.

Bovendien kunnen sociale signalen, zoals het aantal shares, likes en comments op jouw inhoud, een positief effect hebben op jouw SEO. Zoekmachines houden rekening met deze signalen bij het bepalen van de relevantie en autoriteit van jouw website.

WordPress biedt verschillende plug-ins waarmee je sociale media-integratie kunt toevoegen aan jouw website, zoals Jetpack en Shareaholic. Deze plug-ins bieden een eenvoudige manier om sociale media-knoppen toe te voegen aan jouw website en jouw inhoud te delen op sociale media-platforms.

Door sociale media-integratie toe te voegen aan jouw WordPress-website, kun je jouw SEO verbeteren en jouw bereik vergroten. Het is een gemakkelijke en effectieve manier om jouw online aanwezigheid te vergroten en jouw inhoud te delen met een groter publiek.

 

Al deze functies maken WordPress van nature SEO-vriendelijk CMS en kunnen je helpen jouw website te goed te optimaliseren voor zoekmachines voor (nog) betere zoekresultaten in de zoekmachines!

.

Tips om jouw WordPress site (nog) hoger te laten ranken in Google

.

A: Gebruik een SEO-vriendelijk thema

Het kiezen van een SEO-vriendelijk thema is de eerste stap in het optimaliseren van jouw WordPress-website voor zoekmachines. Een SEO-vriendelijk thema is zo ontworpen dat het zoekmachines gemakkelijk maakt om jouw site te crawlen en te indexeren. Het thema moet ook snel laden en mobielvriendelijk zijn, aangezien deze factoren belangrijk zijn voor de SEO-prestaties van jouw site.

Bij het kiezen van een thema voor jouw WordPress-site, is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit en reputatie van de ontwikkelaar. Zoek naar beoordelingen en ervaringen van andere gebruikers voordat je een thema koopt of downloadt. Een aantal populaire SEO-vriendelijke thema’s zijn onder andere Astra, GeneratePress, Schema en Divi.

B: Installeer een SEO-plug-in

Een SEO-plug-in is een onmisbaar instrument voor het optimaliseren van jouw WordPress-site voor zoekmachines. Het biedt je de mogelijkheid om jouw pagina’s en berichten te optimaliseren voor de zoekwoorden die je wil targeten. Daarnaast geeft het je inzicht in jouw SEO-prestaties en geeft het suggesties om jouw site te verbeteren.

De meest populaire SEO-plug-in is Yoast SEO, hoewel er ook andere goede opties zijn, zoals All in One SEO Pack en SEOPress. Met deze plug-ins kun je jouw titels en meta-beschrijvingen aanpassen, jouw inhoud optimaliseren voor specifieke zoekwoorden, XML-sitemaps genereren en nog veel meer.

C: Maak een XML-sitemap

Een XML-sitemap is een overzicht van alle pagina’s op jouw site die je aan zoekmachines wilt laten zien. Het is een belangrijk hulpmiddel voor zoekmachines om jouw site te crawlen en te indexeren. Een XML-sitemap maakt het gemakkelijker voor zoekmachines om jouw site te begrijpen en jouw inhoud te waarderen.

D: Gebruik zoekwoorden op strategische plaatsen

Zoekwoorden zijn de woorden en zinnen waarop je  gevonden in zoekmachines. Het is belangrijk om deze zoekwoorden op strategische plaatsen op jouw site te gebruiken, zoals in jouw titels, meta-beschrijvingen, koppen en inhoud.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat zoekwoord-opvulling of overmatig gebruik van zoekwoorden kan leiden tot een penalty van Google en jouw site kan schaden.

E: Optimaliseer jouw meta-beschrijvingen

Een meta-beschrijving is de korte beschrijving die onder de titel van jouw pagina of bericht in de zoekresultaten wordt weergegeven. Dit is het eerste wat mensen zien als ze jouw site vinden in de zoekresultaten, dus het is belangrijk om jouw meta-beschrijving te optimaliseren om mensen aan te moedigen om op jouw link te klikken.

Zorg ervoor dat jouw meta-beschrijving een goede samenvatting geeft van wat jouw pagina of bericht te bieden heeft en gebruik relevante zoekwoorden. Houd het kort en krachtig, want Google toont slechts ongeveer 155 karakters van de meta-beschrijving in de zoekresultaten.

F: Gebruik interne links

Interne links zijn links die van de ene pagina op jouw eigen website naar een andere pagina op jouw site leiden. Door interne links te gebruiken, kun je zoekmachines helpen jouw site beter te begrijpen en te indexeren, omdat je hiermee de structuur en hiërarchie van jouw site kunt aangeven.

Gebruik relevante trefwoorden in jouw ankertekst (de te linken tekst) om zoekmachines te helpen begrijpen waar de pagina waarnaar je linkt, over gaat. Maar let op: overdrijf niet en zorg ervoor dat jouw interne links relevant zijn voor de inhoud van jouw pagina.

G: Optimaliseer jouw inhoud

Zorg ervoor dat jouw inhoud uniek, informatief en van hoge kwaliteit is. Gebruik interne links om bezoekers door jouw site te leiden en de tijd die ze doorbrengen te verlengen.

H: Maak jouw site snel

Een snellere site leidt tot een betere gebruikerservaring en hogere rankings. Optimaliseer jouw afbeeldingen, gebruik caching en minimaliseer onnodige plug-ins en kies voor een goede hostingpartij (snelle webserver). Lowbudgets-host zijn meestal ook traag…

I: Verbeter jouw linkprofiel

Verhoog het aantal en de kwaliteit van de externe links die naar jouw site verwijzen om jouw reputatie bij Google te verbeteren.

J: Maak gebruik van sociale media

Gebruik sociale media om jouw website te promoten en meer verkeer en links te genereren.

K: Schrijf regelmatig inhoud

Schrijf regelmatig nieuwe inhoud om gebruikers aan te trekken en te behouden, en om jouw site relevant en actueel te houden.

L: Analyseer jouw verkeer

Gebruik een analysetool zoals Google Analytics om jouw verkeer en prestaties te volgen en jouw strategie dienovereenkomstig aan te passen.

 

Nog meer SEO tips vind je op deze website: Seo-Friesland.nl

 

SEO offerte ontvangen?

Vind je SEO / Zoekmachine Optimalisatie ingewikkeld? Of heb je er gewoon geen tijd voor… Dan kan ik je helpen!

Als freelance SEO-specialist met uitgebreide kennis van WordPress en SEO (zoekmachineoptimalisatie), kan ik jouw website aantrekkelijker maken voor jouw doelgroep en tegelijkertijd meer verkeer genereren vanuit zoekmachines. Neem contact met mij op en laten we samen jouw online aanwezigheid naar een hoger niveau tillen!

  Jouw naam

  Jouw e-mailadres

  Jouw huidige webadres

  Wat wil je

  OfferteaanvraagIk heb een vraagIk wil een afspraak maken

  Waar zoek je hulp voor

  Bestaande website aanpassenBestaande website optimaliserenSEO / Zoekmachine OptimalisatieNieuwe website laten makenAnders (graag hieronder toelichten)

  Omschrijf je vraag/hulpvraag:

  WordPress & SEO

  Door Tjeerd Engel

  Als ZZP’er help ik bedrijven met het opzetten, verbeteren en/of onderhouden van hun WordPress website en SEO. Mijn 22 jaar kennis en ervaring als Internet Marketeer pas ik toe bij het bouwen van nieuwe WordPress websites en zoekmachine optimalisatie (SEO). Denk jij als ondernemer meer uit jouw website te kunnen halen of vind jij WordPress ingewikkeld? Dan kan ik je helpen. Wil je weten hoe? Stuur mij dan een e-mail: info@tjeerdengel.nl of bel mij via 06 - 119 52 361